Biacayiptarih

HOSGELDİNİZ

Gönderiler

Yorumlar

Takım

Blog Yazar

Bizimle Iletisime Geçin

Iletisim İçin Bizi Takip Edin

Etiketler

    Gönderen: Unknown Gönderi Zamanı: 06:25 / Yorum : 0

    İlk iki yazımda göçümüz ve İslam dini ile tanışmamızı anlattıktan sonra millet olma bilincimizi tamamlamış olduğumuzu düşünüyorum. Bunu nerden çıkardığımı soracak olursanız Uygur Türkleri ve Hazar Türkleri en iyi örneklerdir. İslamiyet hariç diğer  dinleri kabul eden ve Asya’daki dinimiz olan gök Tanrı inancı ’da dahil İslam’ı kabul etmeyen soydaşlarımız ya asimile olmuşlar yada kendilerini başka bir ırkmış gibi görmektelerdir. Bu yazımızda ise sadece üstün körü geçilen çok üzerinde durulmayan Hindistan gibi bir insan seline sahip bir ülkeyi İslam ile şereflendiren Gaznelileri tanımaya çalışacağız.



    Bu devlet İran asıllı samani devletinin hükmü altında olan Türk boyları tarafından 968 de hindistanın kuzeyinde kurulmuş ve 225 yıl hüküm sürmüştür. Abbasi ve Samani devletleri arasında kalan Müslüman ve Müslüman olmayan Türklerin çıkış yolu olarak Samani devletini seçmeleri ile başlayan yakınlık samanilerin Abbasîlere oranla daha serbest ve özgürlükçü olmaları Türklerin Samanilere sempati duymalarına sebep olmuştur. 900 ve 950 yılları arasında yaklaşık 200 bin Türk Müslüman olmuş ve Samani devletinin hâkimiyeti altına girmiştir. Bu durumdan mütevellit Türkler Samani devleti bünyesinde önemli konumlara gelmiş ve devletin idari yapılarına hükmeder olmuşlardır.
    Maveraünnehir bölgesine büyük bir Türk göçü başlayınca devlet Batı Asya’da söz sahibi olmaya başladı. Her güçlü dönemin bir sonu olduğu gibi Samani devletin dede böyle oldu ve iç karışıklıklar baş göstermeye başladı. 961 de Samani Baş Veziri Muhammed Belami ve Horonsan ordusu komutanı Alptegin ile kendilerine daha yakın bir hanedan üyesini devletin başına geçirmek için anlaştılar bu durum duyulunca vezir öldürüldü ve Alptegin hedef haline getirildi. Yanındaki az bir kuvvetle gazne şehrine çekilen Alptegin bölge yönetimini sağlayan leviklerin hâkimiyetine son verdi.
    Gazneli devletini kuran Alptegin bir yıl sonra öldü ve yerine oğlu Ebu İshak İbrahim geçti. Bu durumu fırsat bilen levikler gazne şehrine saldırdı ve geri aldı. Böyle bir saldırı beklemeyen yeni hükümdar Samanilerden destek isteyerek gazne şehrini geri aldı. Lakin üzerlerinde Samani hakimiyeti kurulmasına izin vermedi. Ebu İshak İbrahimin ölümü üzerine yerine yine ordu komutanlarından Bilge Tegin, Piri Tegin Ve Sebüg Tegin geçerek devleti toparlamaya çalıştılar. Alpteginin bir pazardan alarak yanında yetiştirdiği Sebüg Tegin kısa sürede Alpteginin sevgisini kazanarak damadı oldu.

    Piri ve Bilge teginlerden sonra yönetime geçen Sebüg tegin devleti 20 yıl gibi bir sürede iki katı büyüklüğe ulaştırdı. Bugün ki Afganistan ve Pakistan devletlerinin olduğu bölgeyi hâkimiyeti altına alarak kendi devletinin sikkesini bastırdı. Hasta yatağında devletin başına küçük oğlu İsmaillin geçmesini istedi ise de bunu hazmedemeyen büyük oğlu Mahmut kardeşini alt ederek yönetime geçti.


    Gazneli Mahmut saltanatı ele almasıyla yeniliklere de hızlı başladı. Kadim Türk unvanı olan “ Tegin “ unvanı yerine İslami usullere uygun olan “ Han “ ve “ Sultan “ unvanlarını kullanmaya başladı. Gazneli Mahmut güçlü bir ordu yapısı kurarak ordusuna filleride dahil etti. Karahanlılarla aynı zamanda Samani devletine saldırı başlatarak yıkılmasına sebep oldu. Bunu iyi bir fırsat olarak gören Mahmut Seyhun nehrini sınır kabul ederek Hindistan’ın kuzeyine yöneldi. Budist Kralları tek tek yenerek Hindistan’ın kuzeyine hâkim olan Mahmut sağladığı büyük maddi kaynakları devleti için kullanarak ticaret yollarını kendi devletine bağladı. Gazneye döndüğünde Multan emirliğinde Şii propagandaların çokça destekçi bulduğunu öğrenince büyük ve güçlü bir ordu ile buraya saldırdı, Multan Emiri Ebü’l Davut kaçarak bir adaya sığındı. Emiri bulamayan Mahmut kuşatmayı kaldırmayarak Emiri bulmakla ilgilendi, sığındığı adada yakalanan emir idam edilerek yerine bölgenin ileri gelenlerinden bir emir atayarak geri döndü ama bu emirinde aynı istikamette olduğunu öğrenince onu da görevden alarak idam ettirdi. Tekrar Hindistan üzerine sefere çıkan Mahmut hâkimiyetini perçinleyerek Hindistan ticaret yolu üzerinde tek güç haline geldi. Bu seferden faydalanmak isteyen Karahanlılar horasana saldırarak aldılar bu haberi alan Mahmut Hindistan seferinden dönen ordusu ile horasan üzerine gitti ve zorlanmadan geri aldı. Hindistan’a 17 büyük sefer düzenleyen Mahmut bugünkü Müslüman çoğunluğun oluşmasındaki en büyük etkendir.


     Kendisinden sonra yerine geçen Gazneli Mesut, bu ilerleyişi devam ettirdi. Daha sonra gelen hükümdarların yetersiz olması ve içerdeki karışıklıklarla Selçuklunun güçlenmesi Gazneli devletini yıpratan nedenler oldu.
    Bu devletin en büyük hükümdarı olan Gazneli Mahmut insan seli olan Hindistan’ı ataları Mete Han ve Atilla’nın Çine yaptığı seferler gibi bıktırmış ve bir süre sonra boyun eğdirmeye mecbur bırakmıştır. Bu duruma bir kısım tarihçiler ‘ Tekerrür ’ diyerek normal gibi göstermeye çalışsada bir milletin genetiğinde ne varsa o ortaya çıkar desek tam yeridir. Bugün ki Türkler bu istikamette gitmiyor olsa da, bu bilinç er ya da geç ortaya çıkacak ya da zorla çıkarmalıyız.


    icon allbkg

    Etiketler:

    ileri
    Sonraki Kayıt
    Geri
    Önceki Kayıt

    Hiç yorum yok:

    Cevap Bırakın

Yorumlar

Ziyaretçiler