Tarihimizde devlet yıkıp devlet kurmak bizim için oyuncak olduğu için yerimizde duramadık ve hala hazırda bir devletimiz varken yeni bir devlet daha kuralım dedik. Genetik yapımızdan mıdır yoksa Yüce Yaradanın bir kudretimidir bilinmez cidden çok hızlı bir milletiz. Neyse Ertuğrul gazinin güçlü bir beylik olma yolunda Selçuklu ile iyi ilişkiler tutması meyvalarını vermiş ve sultan Ertuğrul gaziye domaniçi vermişti
. Batısında kalan Rumların dalaşması nedeni ile sultandan olur alan Ertuğrul gazi arkadaşlara bir güzel ayar vererek bugün ki Eskişehir o zaman ki Sultan önü isimli mevkiyi Ertuğrul gaziye verdi. Böyle böyle nam salan Ertuğrul gazi vefat etti ve yerini en küçük oğlu Osman gaziye bıraktı.
Babasının vefatı üzerine bize durmak yakışmaz diyen Osman gazi çok hızlı bir şekilde fetih hareketlerine girişti. Kulaca Hisar, 1288'de Karacahisar'ı,1298'de Bilecik'i fethetti. Tekfurlar çok kesmeyince direk Bizans'a yönelerek 1302'de Bizans ile yapılan ilk silahlı çarpışma olarak bilinen Koyunhisar Muharebesi'ni kazandı. 1321'de Mudanya ele geçirildi; 1326'da, Bursa Kuşatması sırasında vefat etti. Şehir, vefatından sonra fethedildi.Yerine, oğlu Orhan bey geçti.
Bizde toprak almak ata sporu olduğu için Orhan gazide çok hızlı ilerledi. Orhan gazi, beyliğin başına geçmeden önce Yarhisar tekfurunun kızı Holofira ile evlendi; 1326'da babasının ölümü ile beyliğin başına geçti ve aynı yıl Bursa'yı fethederek başkent yaptı. İlerleyen yıllarda İznik'i kuşattı fakat Bizans İmparatoru III Andronikos'un karşı saldırıya geçmesi üzerine kuşatmayı kaldırdı. İki taraf, 1329'da Maltepe Muharebesi'nde karşılaştı; savaşın kazananı Osmanlılar oldu ve böylece Kocaeli Yarımadası'nın fethi tamamlanarak Bizans'ın Anadolu toprakları ile bağlantısı kesildi. 1331'de İznik, 1337'de İzmit ele geçirildi. 1345 yılına gelindiğinde Karesioğulları Beyliği, Osmanlı topraklarına katıldı.Beyliğin alınması ile Anadolu Türk siyasi birliğinin sağlanması yolundaki ilk adım atıldı ve Osmanlı, Karesioğulları'nın donanmasından yararlandı. Ayrıca beyliğin konumu sayesinde Rumeli'ye geçiş kolaylaştı. Orhan Gazi, 1346'da Yannis Kantakuzenos'un kızı ile evlendi ve 1347'de Bizans tahtına geçmesini sağladı. Bizans'a, Balkan devletleri ile yaptığı savaşlarda asker yardımında bulundu. Yardımların karşılığı olarak kendisine 1353'te Gelibolu Yarımadası'ndaki Çimpe Kalesi verildi. Böylece Osmanlılar, Rumeli'deki ilk topraklarını kazandılar.
Tabiki ne oldu hadi tahmin edelim. Rumeli'ye geçince de yerimizde duramadık ve batıya doğru genişlemeye ağırlık verdik. Tabi Anadolu beylikleriyle aramızı iyi tutuyoruz çünki onlar şuan için bizim doğu cephemizi koruyorlar zamanı gelince onları da tebaamız yapacağız. Kuruluş döneminin 8 önemli yöneticisi var o yüzden Osmanlı Devleti Türk tarihini parçalara ayırarak yazmayı düşünüyorum. Sona geldiğimizde bir hatırlatma yapmak istiyorum bizde ne Ertuğrul biter nede düşman o yüzdendir ki dikkatli olalım.
Hiç yorum yok: